Barri Congost


Ver mapa más grande

El barri del Congost, igual que tota la ciutat de Granollers i de Canovelles, deu la seva diversitat humana a les diferents onades migratòries dels últims 50 anys. Tant les existents durant els anys 60 i 70 amb persones originàries d’Andalusia i Extremadura, com per les que es donen en l’actualitat protagonitzades, fonamentalment, per persones originàries del Magrib, Àfrica subsahariana i Amèrica del Sud.
Segons les dades del padró de setembre del 2006, el barri té 3.931 habitants (dels quals 438 són d’origen extremeny i 533 d’origen andalús). Pel que fa a migracions fora de l’estat, trobaríem 885 persones d’origen estranger: 297 del Marroc, 163 d’Equador i 103 de Senegal. Així, més del 25% dels veïns i veïnes del barri són d’origen andalús i extremeny i quasi un 23% d’origen estranger.
Una altra de les característiques d’aquest barri és l’important nombre de persones grans, amb pensions precàries i amb una fragilitat personal important, persones que sovint, gaudeixen de poca mobilitat social, d’escàs bagatge cultural i que a voltes es troben en situació de precarietat social.
A aquest fer cal afegir-hi l’increment de persones estrangeres compartint els mateixos espais que la població autòctona i competint pels recursos, sempre escassos. En els darrers 6-8 anys el barri ha rebut una “segona onada migratòria”, un fet en part molt semblant als anys seixanta, però amb unes característiques que fan més visible la seva arribada: llengües, cultura i religió diferents que fa més difícil l’aproximació a les formes de vida de la població autòctona.

Congost Històric

Aquest fet fa constatar l’escassa interrelació entre els col·lectius de diferents orígens, cosa que implica la creació de guetos, recels i prejudicis.
L’entitat amb més força del barri del Congost és la seva Associació de Veïnes i Veïns. A més de les tasques inherents a una entitat d’aquest tipus, donen molt pes al treball comunitari, a les activitats veïnals que generin teixit social i manté un to reivindicatiu i de diàleg amb l’Ajuntament. També s’encarrega de gestionar el pressupost oferint als veïns diferents tallers, activitats esportives, festes populars i la festa del barri del Congost, que es celebra cada any el segon cap de setmana del mes de juliol.
A mitjans de 2005 es va iniciar el Programa de Bon Veïnatge, un projecte de treball sociocomunitari que neix promogut pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers i de Canovelles. Pretén enfortir la cohesió social entre els veïns i veïnes que viuen en el barri Congost reforçant el sentit de pertinença al barri i a les ciutats de Granollers i Canovelles.
En l’actualitat, i amb el Pla de Barris que s’hi desenvolupa des de finals de 2006, gairebé totes les regidores de l’Ajuntament de Granollers estan implicades, d’una manera o altra, amb diferents programes i plans d’actuació. Gairebé tots ells estan coordinats mitjançant reunions periòdiques que se celebren en el mateix barri.